Journalisten!

Finbesök på gården.

Idag fick vi besök på gården av en journalist från tidningen Jordbruksaktuellt. De hade fått tips om hur vi säljer kött till konsument och ville prata om allt runt detta.

Vad gör vi som skiljer oss från många andra?

När vi valde att sälja kött direkt till konsument så ställde vi oss några frågor.

  1. Vad vill kunden ha? Kan låta konstigt, men lantbruket är vana att producera efter eget behag och ändå alltid ha uppköpare av varan. Jag kanske sticker ut hakan lite här, men det risken tar jag. I och med att vi ständigt frågar vad Ni vill att vi styckar fram så bygger vi upp ett förtroende hos er. Ni vet att vi fixar om ni bara säger vad ni vill ha.
  2. Vad är våra styrkor? Vi är flera i familjen som jobbar med jordbruket och vi har alla våra styrkor. Lars, själva urfadern, är den som kan jordbruket, maskinerna och skogen. Därför vilar ansvaret inom dessa områden på honom. Gunnel (kallas helst Kikki), urmodern, är den som kan djuren och deras behov bäst. Naturligt så får hon ansvara för den biten. Calle, sonen och tillika författaren, är gårdens allt-i-allo. Jag kan sociala medier, marknadsföringen och den publika informationen faller på mig. Självklart hjälps vi åt inom allt detta men ansvaren är klara.
  3. Vad tycker vi är kul? Calle har ett stort intresse i matlagning, framförallt på grillen. Därför har det utvecklats så att försäljningen börjar inrikta sig mer och mer åt bbq hållet.

Genom att följa dessa grundbultar så har vi ett för oss fungerande system här på gården.

Varför började vi med gårdsförsäljning?

För ett par år sedan hade gården fortfarande mjölkkor. Men i all turbulens med mjölkpriser, kortsiktigt och rörig jordbrukspolitik, enorma investeringar för att framtidssäkra mjölkproduktionen mm så valde vi att helt lägga om till köttdjur. Vi började smått med köttlådor för att testa konceptet. Det var hur kul som helst! Äntligen fick vi feedback på det vi producerade. Vi fick träffa kunderna och de delade gärna med sig av både positiv och negativ kritik till oss. En helt ny värld öppnade sig! Vartefter åren har gått så har vi utvecklat försäljningen för att passa era önskemål, och vi fortsätter att utveckla oss.

Vad kommer resan att föra oss?

Ja, säg det. Det är era önskemål som styr oss. Under lång tid har det efterfrågats fläskkött från frigående och lyckliga grisar. I sommar kommer de första gå till slakt. Det är inte helt omöjligt att det även dyker upp lamm om ett par år, när nöt och fläskverksamheten har satt sig ordentligt. Vi planerar även att ha en del event på gården, kanske i grillningens tecken. Men dom droppar jag när de blir aktuella. Har Ni önskemål, tips, kritik så vill vi gärna ta del av det. Det är er vi vill tillgodose.

Hur gick då besöket?

Det gick nog ganska bra. Stackarn har nog inte lätt att sammanställa och reda ut allt jag babblade på om. Det är kul att få prata om ens verksamhet då och då för då måste man tänka till. Det är otroligt obekvämt att stå framför kameran och plötsligt så ser man alla gårdens skavanker. Vi får se hur reportaget blev kommande vecka och jag kommer länka härifrån till deras webb.

I övrigt

Så börjar gårdens kycklingar utforska världen allt mer. Kossorna tuggar sitt gräs och grillen går varm.